L’Associació Impuls posa a disposició el Decàleg de bones pràctiques digitals per al treball amb menors. Un recull actualitzat de diferents qüestions que afecten el dia a dia del treball utilitzant les eines digitals, aprofundint en allò relatiu al treball amb infància i adolescència.

Aquest decàleg parteix de les competències informàtiques bàsiques, i de les eines d’ús comú dels usuaris, per tal de plantejar qüestions relacionades amb la democratització digital, i els drets de la ciutadania com poden ser l’accessibilitat i la privacitat.

Al llarg dels diferents punts s’ofereix informació sobre què són i què impliquen conceptes sovint esmentats, però poc coneguts, com poden ser les cookies o galetes informàtiques, el pishing , i els patrons obscurs, que busquen enganyar i confondre als usuaris.

També es posa damunt la taula les problemàtiques i els dilemes que impliquen l’ús de les tecnologies, indagant en la manera d’aconseguir una utilització ètica i conscient, que siga beneficiosa per a la tasca educativa, així com conscient dels drets a la privacitat de la infància i la ciutadania en general.

Amb el Decàleg, es vol fugir d’una perspectiva negativa de les eines digitals, i explorar els beneficis que poden suposar per a la tasca quotidiana dels educadors; tot i que també amb consciència de què impliquen i què cal tenir en compte per a protegir els drets de les persones menors d’edat i els col·lectius socials.

Consulta el document complet:

També hem elaborat unes infografies que en resumeixen els punts més importants:

Infografia 1: Utilitzem els mòbils o els prohibim?
Infografia 2: Drets d’Imatge i Infància
Infografia 3: Utilització de Serveis amb Registre
Infografia 4: El monstre de les cookies
Infografia 5: Informació vs Desinformació
Infografia 6: Reunions telemàtiques
Infografia 7: Treballem el ciberassetjament
Infografia 8: Programari Open Source d’ús quotidià
Infografia 9: La tecnologia com a eina d’accessibilitat