Aquest 2023, Impuls continua amb força promovent les seues línies de treball, i reafirmant el compromís ciutadà i democràtic mitjançant l’educació per a una societat participativa, activa i per a la convivència. Així doncs, i en col·laboració amb diverses entitats públiques i privades, hem dut a terme varietat d’accions al llarg del semestre. Voleu descobrir quines? Aquí en trobareu un resum!

Oci Educatiu i Participació

En l’àmbit de l’oci educatiu i de participació, i gràcies a l’equip de monitores i monitors d’Impuls, s’ha dut a terme diferents activitats, majoritàriament treballant amb infància i adolescència.

S’ha fet tallers i activitats lúdiques puntuals, com: maquillatge de carnaval i festiu, tallers d’origami, nits de karaoke, jocs de taula, danses, manualitats ecològiques, tallers de cuina, polseres i tatuatges. Aquestes activitats s’han dut a terme en diferents municipis com Mislata, Catarroja, Quart de Poblet o Meliana.

Al llarg del curs, l’equip d’Impuls també han guiat algunes activitats extraescolars a Paiporta i a Quart de Poblet: Otakuvers, Cantera Feminista, Arts plàstiques, música i dibuix a xiquetes i xiquets d’infantil i primària.

D’ecoletes de vacances, a Quart de Poblet, tal com ja va començar l’any passat, s’ha repetit el Campament Urbà de Pasqua fet de l’11 al 14 d’abril. En aquest, van participar més de 70 infants, i van poder fer molts jocs i activitats… També van anar a menjar la mona de pasqua al riu!

També a Quart de Poblet, i una vegada els infants han acabat el col·legi, han pogut participar de Menuda Informàtica, en la que s’han apuntat uns 40 infants, de 4t i 5è de primària , i el Campament Urbà, en el que participaran uns 100 infants de 1r a 6è de primària.

També el Consell Municipal d’Infància (CMI) de Quart de Poblet ha continuat amb la seua activitat usual. Els consellers i conselleres que en formen part han pogut escoltar a la infància del municipi per tal de dissenyar programes que ajuden a millorar el benestar d’aquest col·lectiu, donar-li veu, i reivindicar el seu lloc en la societat com una part activa.

Prevenció

En l’àmbit de la prevenció, i de la mà de les UPCCA, també s’han dut a terme diversos tallers en instituts. En aquests tallers, els i les psicòlogues de l’equip han pogut conscienciar adolescents i joves sobre els riscs derivats del consum de substàncies addictives, així com del perill de l’abús dels videojocs o les apostes en línia. S’ha fet més de 144 tallers amb uns 2200 participants en total.

Aquests tallers, a més d’alertar dels perills, han buscat també oferir alternatives d’oci que eviten girar al voltant del consum de substàncies com el tabac o l’alcohol; i oferir aproximacions saludables a les TIC, tant en la seua besant d’oci amb els videojocs, com en la relació dels adolescents i joves amb les xarxes socials i l’impacte que aquestes tenen en el seu dia a dia.

A Paiporta, també es va aprofitar la Setmana de la Salut i el Dia Mundial Sense Tabac, per a dur a terme campanyes comunitàries al municipi per a adolescents en edat d’institut, així com per a la població en general. Unes 200 persones van participar de les activitats.

Serveis i Convenis

Continuant amb el compromís social adquirit amb altres entitats, també hem avançat amb diferents projectes de desenvolupament comunitari. Aquests projectes combinen les metodologies pròpies del tercer sector per tal de millorar la qualitat de vida de les persones que se’n veuen beneficiades, fent també a la societat en general beneficiària d’aquestes iniciatives.

Així trobem l’Aula d’Estudi de Quart de Poblet, en la que s’ha habilitat l’espai d’estudi en hores extraordinàries i per la que han passat més de 500 estudiants. Al seu torn, els programes de Desperta’t i Vine’t, han buscat reduir l’absentisme estudiantil als instituts oferint conciliació, acompanyament i reforç a xiquetes i xiquets en risc d’exclusió social.

També, i per tal de conscienciar a les persones joves sobre la importància de prendre decisions responsables a l’hora de consumir, s’ha fet tallers en els quals han aprés sobre drets i deures dels consumidors, així com la importància de reduir i triar opcions de proximitat. Per apropar-los a aquestes diferents formes de consum, també s’han dut a terme diverses visites al mercat amb els infants, que han pogut conéixer de primera mà els productes, la seua procedència i les persones encarregades de fer-los-hi arribar.

En l’àmbit de l’ecologisme, s’han fet algunes actuacions dins del programa Horta Neta, en el que han destacat tres línies d’intervenció: la sensibilització, la conscienciació climàtica i l’educació ambiental. Aquestes actuacions, que han inclòs la neteja d’espais naturals, s’han fet en diferents punts dels termes municipals de Catarroja, Silla, Port de Sagunt i Picassent.

De cara a la població adulta, també s’han executat diversos programes a Quart de
Poblet. Per una banda, programes d’integració laboral amb persones migrants dins del Servei de Mediació; i per altra, el centre “trenquem barreres”, ha buscat programar activitats intergeneracionals que ajuden a apropar persones majors amb els seus nets i la resta de població general. També per aquest grup de població major, s’ha ofert diferents activitats per afavorir l’estimulació cognitiva i l’activitat física dos dies per setmana durant l’any.

Ja finalment, en l’Infosex de Manises, hem continuat oferint informació i assessorament en matèria de sexualitat a la població en general. Els usuaris han pogut aprendre sobre la diversitat de pràctiques sexuals segures, orientació del desig, diversitats, dinàmiques de parella i tècniques anticonceptives.

De cara a setembre/octubre, estem preparant algunes accions formatives de les quals aviat donarem més informació.

Entrada similar